Wednesday, 25 February 2015

25.02.15

Ja a Brussel·les, com tantes altres vegades. Aquí hi plou i el cel és gris, però són les sis i quart i encara hi ha claror. La primavera, almenys pel que fa a les hores de llum, arriba a passes de gegant. Fred, idò no massa tampoc. Per enèssima vegada, arrib a Brussel·les sense tenir massa clar què he de fer en els propers dies i setmanes. Tot i així, la incertesa és bastant menor que altres pics. Avui sé que de dilluns a dimecres tendré sessions de benvinguda i que dijous començ a fer feina, així que, la veritat, sigui quina sigui la feina que hagi de fer al final, no hauré d'esperar massa per saber-ho.

D'aquest viatget a Mallorca, me n'he endut per primera vegada la impressió de que Palma és una ciutat adormida, sense ànima ni esperit, anquilosada en un febrer de vacances pel 80% dels restauradors llonguets. I no només això, me'n duc la impressió de què Palma és una ciutat que mor dia a dia, sense esperit ni institucions que guardin la seva idiosincràcia. Un, dos i tres comerços tradicionals donen lloc a una terrassa com tantes altres a la ciutat de la privatització de l'espai públic. Tot i així, jo mantenc les meves tradicions particulars, una llarga passejada pel centre, berenar de llonguets i un bon cafè amb llet, anar a donar sang, a fer cerveses i pomades pel centre i, per què no, anar a veure si trob amargos al Forn de la Glòria. A banda de la tranquil·litat de veure com, pel que fa a les meves tradicions, tot segueix igual, a la meva maleta me'n duc sis llonguets, 700 grams de tomàtiga de ramellet, dues cunyes de maonès i sis carxofes. La veritat, estic content i satisfet d'haver tornat a ser per casa, d'haver vist a qui he vist i d'haver fet i menjat el que he fet i menjat i, tot i així, encara estic més content de ser a Brussel·les, de reprendre el meu ritme i aquesta dualitat Palma-Brussel·les.




Tuesday, 24 February 2015

Nous aires.

Mig estirat en el sofà, me dedic a escoltar el renou de la ventada que bufa i que, es veu, ha fet tomar arbres i palmeres (tothom sap que no són arbres de debò). En realitat, només faig temps per veure si arrib a trobar per fi una perruqueria oberta i puc tallar-me els cabells d'una vegada per totes. Pareix que aquest cop sí, l'argument economicista ha convençut a mun pare de que me'ls talli. Idò sí, tot i l'IVA, surt molt més barat fer-ho aquí que allà.

Aquí i allà. Ara que enfil el camí dels tres anys a l'estranger, començ a xerrar com el que som: un emigrant que va tornant de tant en tant. Tot i el convenciment de la meva condició d'emigrant i de què tard o d'hora hauré de canviar de manera efectiva la meva residència i tributació, mai havia tengut tantes ganes de participar de la societat civil de Mallorca i de Palma. Supòs que això vol dir que, malgrat tot, no hi sóc tan alluny.

Avui el Parlament Balear debatia la presa en consideració de la ILP pel territori en la que vaig estar fent feina aquest estiu. Després de set mesos de recorregut i d'explicació poble a poble, barri a barri, illa a illa, el Partit Popular ha decidit invalidar les 16.548 signatures i vetar la possibilitat de discutir el contingut de la ILP. Hom podria estar trist per això, però des de bon començament sabíem que aquest seria el final. A banda d'una proposta pel territori, aquesta ILP del GOB ha servit per remarcar que les coses s'han de fer d'una altra manera i que la ciutadania ha de jugar un paper fonamental en la presa de decisions. I en aquestes estam, en què la ciutadania ens hem de mobilitzar i exigir, des de tots els àmbits, una societat més justa i més sostenible.